Böbrek nakli olanlar kaç yıl yaşar kaç kez yapılır?

Bobrek nakli olanlar kac yil yasar

Son güncelleme 2 yıl by Teknoloji Haber

Böbrek nakli olanlar kaç yıl yaşar? Böbrek nakli kaç kez yapılır? Tekrar böbrek nakli gerekir mi?

Evet böbrek nakline ihtiyacı olanların ve yakınlarının merak ettiği konuların bazılarını başlığımızda yer verdik.

Önce böbrek nakli olanlar kaç yıl yaşar ya da bazılarının sorduğu soru şeklinde böbrek nakli kaç yıl gider sorusuna yanıt verelim.

Böbrek nakli olanlar kaç yıl yaşar?

Böbreğin uyum göstermesine bağlı olarak önemli bir süreç karşınıza çıkacak. Gerekli testlerden sonra ameliyatın başarı oranına ve hastanın kendine bakmasına göre değişken bir yıl bilgisi vardır.

Organ nakli olan hastalar kaç yıl yaşar sorusu biraz mantıksız gibi geliyor. Kişinin eceli geldiğinde ne bir gün fazla ne bir gün eksik diyelim. Lakin sorunun sorulma şekli şöyle olacaktır diye düşünüyoruz. Nakil edilen böbreğin kaç yıl ömrü vardır desek daha doğru olur.

Literatürde 30 yılı aşan nakil yapılmış böbreğin çalıştığı belirtilir. Lakin bazen nakil yapıldığı yıl içerisinde böbreklerini kaybeden hastalarda bulunuyor. Tabi nakil başarı oranı minimum %93 olduğunu düşünürsek kişinin kendine iyi bakması ile uzun yıllar sağlıklı bir böbreği olacaktır.

Böbrek nakli kaç kez yapılır?

Bu sorununda yine net cevabı olmayacaktır. 3. Kez böbrek nakli olan hastalar vardır. Burada önemli olan hastanın kendine ne kadar iyi bakmış olması.

Nakil edilen böbreğin yaşam süresi değişkenlik gösterdiğini söylemiştik. Bazen doktorların ön görüsü 10-15 yıl oluyor.

Böbrek ne işe yarar?

​​​​​​Böbrek sağ ve sol da olmak üzere toplamda 2 tanedir. Böbrekler, vücutta karın boşluğunun hemen her iki yanda yer alır. Boşaltım sistemi organlarının en başında gelir. Böbreklerin vücuda birçok etkisi vardır. Bunların en başında ve böbreklerin en önemli görevi olarak bilinen ağız yoluyla alınan besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan atık ve zararlı maddelerin idrar yolu ile vücuttan uzaklaştırmak. Ayrıca vücudun bazı mineral ve su dengesini sağlamaktır.

Böbrekler neyi düzenler?

Vücut sıvı dengesini ve bu sıvının bileşimlerini düzenler. Atılması gereken maddeleri idrar olarak atarken, vücut için gerekli maddelerin kana geri emilimini sağlar. İdrar böbreklerden üreter denilen kanallarla idrar kesesinde toplanır. Böbrek idrar üretimi esnasında kanın baz dengesini, mineral dengesi, protein miktarı gibi farklı değerleri değerlendirerek normal kan düzeylerinin korunmasından sorumludur. Yine böbrekler kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan eritropoetin, kemik metabolizmasının düzenleyicilerinden biri olan aktif D vitamini gibi hormonların üretim merkezidir.

Bobrek nakli olanlar kac yil yasar 1
Böbrek nakli olanlar kaç yıl yaşar? Böbrek nakli kaç kez yapılır?

Böbrek hastalıkları nelerdir?

Günümüzde su içme ve hareket gibi birçok sorun vardır. Su içilmemesi böbreklerin sağlık durumunun etkilenmesini sağlar. Ayrıca bağırsak enfeksiyonları ve hareketsiz kalma, sağlıksız beslenme, düzensiz beslenme gibi birçok faktör böbrekleri etkilemektedir. Altta yatan genetik faktörlerde söz konusu olabilmektedir. Bazı belirtileri ise şunlardır;

 -Akut böbrek yetmezliği, kronik(devamlı) böbrek yetmezliği, bağırsak enfeksiyonları, böbrekte taş ve kum oluşumu gibi çok böbrek hastalığı sayılabilir.

 -Böbrek rahatsızlığı belirtileri ise;

 -İdrara pek çıkmamak, şişkinlik (bunlara örnek ellerde, yüzde ve bacaklarda), nefes almadan güçlük, uyumada sorun, yemek yeme isteğinin olmaması, mide sindiriminde sorun, tansiyon ile ilgili sorunlar, bitkinlik hali, iştahsızlık, idrarda kan görülmesi bunlara örnektir. İdrar miktarında değişiklik ve geceleri sık idrara çıkma ise en belirgin böbrek rahatsızlığı göstergesidir. Özellikle geceleri kaslarda titreme ve kasların tutulması, ayaklarda oluşan ağrı ve bileklerde şişlik. Kalıcı kaşıntı ve ciltte kuruluk ise diğer belirgin belirtilerdendir. Böbrekler de bazı rahatsızlıklar kontrol altına alınabilir bunlardan biri ise kronik böbrek yetmezliğidir.

Organ nakli nasıl yapılır?

Böbrek nakli olanlar kaç yıl yaşar ve kaç yılda bir böbrek nakli yapılır sorusuna yanıt verdik. Gelelim nakil sürecine.

Organ nakli; organı verecek kişi tarafından verilen sağlam organ parçası, çalışmayan organ yerine bir vücuttan diğerine verilme işlemidir. Organ verecek kişi yaşayan kişi veya tıp eğitimin de uygulayarak öğrenmek maksadı ile üzerinde çalışmalar yapılmak için olan, ölü insan vücudu olabilir. Bağış yapmak için birey bazı kurumlara başvurmak zorundadır. Uygun görüldüğü takdir edilirse kişinin hayatını risk ile atmadan nakil işlemi gerçekleştirilir. Bunlar için organı alacak ve verecek olan bireyin doku uyumu çok önemlidir. Öldükten sonra kişi isterse sağlıklı olan organını bağışlayabilir. Duruma göre eğer kişinin organı bir başka bireye uyuşursa nakil işlemi yapılır. Bunun için bireye ölmeden önce kart verilir. Kartın ardından birey öldüğü takdirde istediği organını bağışlayabilir. 18 yaşını doldurmayan bireyler kart alamazlar.

Bir yanıt yazın