Qualcomm' a 1 milyar dolar ceza

media 1977

Son güncelleme 7 yıl by Teknoloji Haber

teknik destek

Qualcomm ve BlackBerry şirketleri arasında yaşanan patent davasını BlackBerry kazandı. Qualcomm şirketi BlackBerry'e ne kadar ödeme yapacak ?

Mobil sektöründe bir çok firma arasında rekabet bulunmaktadır. Bunların en bilineni ise Apple ile Samsung arasındaki patent davalarıydı. Bu iki firmanın arasında patent konusunda ciddi anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Birbirlerine bu davalardan dolayı yüklü miktarda cezalar ödediler. Bu haberimizde yine mobil sektöründe yaşanan bir patent davasını ve ödenen cezayı işleyeceğiz.

teknik destek

Alınan patentlerin ihlali yüzünden anlaşmazlığa düşen Qualcomm ve BlackBerry firmaları sonunda kendi aralarında anlaştılar. Bu iki firma arasında yapılan anlaşmaya göre Qualcomm firması astronomik ceza ödeyecek. 

Qualcomm firmasının adını son dönemde çok fazla duymaya başladık. Özellikle Samsung firmasının çıkarmış olduğu bir çok modelde Qualcomm şirketinin üretmiş olduğu işlemciler kullanılmaktadır.

Kanada firması olan BlackBerry ise 1984 yılında kurulan köklü bir telekomünikasyon firmasıdır.

Qualcomm ceza yedi

Qualcomm'a 1 milyar Dolar ceza

BlackBerry şirketi ile Qualcomm arasında uzunca bir müddet devam eden patent davası sonunda sonuçlandı. Bu patent davasında son karar verilerek şirketler arasında anlaşma sağlandı. Dava kararına göre patent davasını BlackBerry kazandı. İki firma arasında yapılan anlaşmaya göre Qualcomm firması BlackBerry’e 814 milyon dolar ödeyecek.

Ancak bu meblağı ödemekle Qualcomm firması bu davadan kurtulamayacak gibi duruyor. Çünkü davanın diğer unsurları da devreye girdiğinde Qualcomm firmasının ödeyeceği para 940 milyon doları geçmektedir.  Qualcomm’un yatıracağı para içerisinde avukatlık ücretleri, yapılan harcamalar ve faizlerde bulunmaktadır.

Davanın anlaşma yolu ile sonuçlanmasının en büyük sebebi ise dünyada artan faiz oranları gösterilmektedir. Faiz oranlarının artmasıyla Qualcomm firmasının ödeyeceği miktarda aynı oranda artmaktaydı. Bundan dolayı Qualcomm firması artan faiz oranları ile oluşacak olan yüksek miktardaki borcu ödememek için böyle bir hamle yaptığı gelen bilgiler arasında yer almaktadır.

Bu haberin gelmesiyle birlikte borsada BlackBerry hisseleri artarken doğal olarak cezayı ödeyecek olan Qualcomm firmasının hisseleri de düşmeye başladı.

Son Güncelleme: 29.05.2017 14:44