iOS ve Android için güvenlik açığı

media 1838

Son güncelleme 3 yıl by Teknoloji Haber

teknik destek

Mobil sektörünün iki devi Apple ve Samsung firmalarının üretmiş olduğu telefon modelleri yeni bir güvenlik açığı ile karşı karşıyalar. Yeni güvenlik açığı nasıl kapatılabilir ?

Mobil sektörünün iki dev işletim sitemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi en çok kullanılanı andorid diğeri ise iOS’tur. Android işletim siteminin daha yaygın olmasının nedeni ise diğer telefon modellerine açık olmasıdır. Bundan dolayı her marka kendi arayüzünü oluşturarak android işletim istemini kullanmaktadır. Fakat iOS sadece iPhone modelleri için üretildiği için diğerine göre daha az telefonda kullanılmaktadır. Bu haberimizde iOS ve android işletim isteminde karşılaşılan güvenlik açığından bahsedeceğiz.

teknik destek

iOS ve android işletim sistemleri için ortak bir güvenlik açığı açıklandı. Geçen dönem içerisinde bulunan bu güvenlik açığı android ve iOS işletim sistemlerini etkilemektedir. Şimdi ise kullanıcılar işletim sistemi ayırmadan etkileyen bu güvenlik açığından kendilerini nasıl koruyabileceklerini merak etmektedirler.

iOS ve Android için güvenlik açığı

iOS ve Android için güvenlik açığı

Yukarıda belirttiğimiz gibi android ve iOS mobil dünyasının en çok kullanılan işletim istemidir. Bu iki işletim isteminin kendilerine özgü iyi yönleri bulunsa da bu konuda bahsedeceğimiz konu her ikisi açısından da pek olumlu bir durum değildir. Yeni açıklanan güvenlik açığı her iki işletim sistemini ciddi boyutta etkileyerek kullanıcılarını mağdur etmektedir.

Black Hat 2017 etkinliğinde açıklanan bu güvenlik zafiyeti telefonlarda kullanılan wi-fi çipinden kaynaklanmaktadır. Bu güvenlik zafiyeti şuan için HTC, LG, Samsung ve Apple firmalarının üretmiş olduğu telefonları işletim sistemi ayırmadan etkilemektedir. Bu açıktan dolayı bu telefon markaları kolaylıkla hacklenebilmektedir.

BroadPwn adı ile adlandırılan bu tehdit Broadcom‘un BCM43xx seri WiFi çiplerinde ortaya çıkmaktadır. Sizler ekstra bir işlem yapmadan hacker telefonunuza erişebilmektedir. Bu erişim sıradan bir erişim değil. Hacker en üst yetkilerle telefonunuza ulaşmaktadır. Bu yetkililerle donan bir korsanın telefonunuza ne yapacağını sanırım tahmin edebilirsiniz. Bu açık oluşturduğu tehditten dolayı güvenlik dünyasını sarstı.

Google firmasın tarafından geliştirilen android işletim sistemi Temmuz ayında yayınlamış olduğu güncelleme ile bu açığı kapatmayı başardı. Fakat telefonları düzenli olarak güncellemeyen bir çok android telefon halen bu tehdit ile karşı karşıyalar. Eğer kullanmış olduğunuz telefon için bu güncelleme yayınlandıysa hiç beklemeden güncelleme yapmanızı tavsiye edebiliriz.

Diğer işletim sistemi Apple ise bu tehdit için oluşturduğu önlemi yayınlayacağı güncelleme ile kapatacağını bildirdi.


Akıllı telefonların kaybolduğu dönemler sona eriyor mu

Akıllı telefonların kaybolduğu dönemler sona eriyor mu
Son Güncelleme: 10.07.2017 01:02