Aşırı ısınan Laptop için ne yapılmalı?

media 519

Aşırı ısınan Laptop için ne yapmalı ve ısınma problemi için alınacak önlemler ne olacağını birlikte değerlendireceğiz. Gelen sorular ve şu da eklenebilir diyenler için;

teknik destek

Aşırı ısınan laptop için ne yapılmalı sorusu genel olarak yaz aylarında sorulan bir sorudur. Bu aylarda bilgisayarlar aşırı ısınma gösterirler. Bilgisayarların normalden fazla olarak ısınması, kendi kendine kapanmasına, veri kaybedilmesine ve donanımların hasar görmesine neden olabilir. Bilgisayarım çok ısınıyor ne yapmalıyım diyenler buraya!

Laptopların aşırı ısınma nedenleri

Uzun süre bakımı yapılmayan bilgisayarlarda aşırı ısınma sorunu ortaya çıkar. Bu durumun oluşmasında ana etken laptop fanlarının tozlanmasıdır. Bu sebeple ilk olarak laptop fanı kontrolü sağlanmalıdır. Klimalı ortamlarda laptop kullanımı laptopların ömürlerini uzamasına yardımcı olur. Çünkü bu tarz aletler hassas olmalarından dolayı sıcak ve soğuktan fazlasıyla etkilenirler.

İşlem yapmadan önce dikkat

Yapacağınız işlemde yanlış hareket etmenizden dolayı aşağıdakiler olabilir.

  • Anakart zarar görebilir
  • Kısa devre yaptırabilirsiniz
  • Her hangi bir parça yerinden çıkabilir
  • Garanti varsa garanti dışı kalabilir

Bilgisayar aşırı ısınıyor ne yapılmalı?

Dizüstü bilgisayarda aşırı ısınmasını önlemek için yapılması gerekenlerde eksik olabilir ama genelde yapılacaklara yer verdik.

  1. Laptoplarda aşırı ısınmayı önlemek adına yapılması gereken şey laptopların toz temizliğine dikkat edilmesidir. Toz temizliğine başlanılmadan laptopun kullanım kılavuzu incelenmelidir. Daha sonra da temizliğe başlanması için laptopun kapatılması gerekir.
  2. Ardından da batarya güvenli bir biçimde çıkarılır. Daha sonra statik elektriğe karşı önlemler alınır. Temizlik için mikrofiber bez kullanılmalıdır. Bu bez ile fanın üzeri temizlenir. Isınmayı önlemek adına kullanılan bir diğer yöntem fan hızının yükseltilmesidir.
  3. Her fan yüzde 50’nin üzerinde bir değerde yükseltilmelidir. PC kablolarının yönetimi de ısınmayı önleyebilir. Bunun için kablolar birbirine bağlanarak PC içinde çok fazla boş yer açacak şekilde toplanır.
  4. Bunun yanında fanların doğru yöne bakması ve hava akışını sağlaması gerekir. Bunun için de içeriye ve dışarıya doğru üfleyen fanlar eşit miktarda olmalıdır.
  5. CPU fanı oturmamış veya yerinden oynamış olabilir.
  6. CPU fanı altındaki sıvı yok ve ihtiyaç duyulabilir.

Aşırı ısınan Laptop için ne yapılmalı?