Modeme bağlı cihazları görme programı

media 399

Modeme bağlı olan cihazları görme uygulaması kullanarak her an kim WiFi ağına bağlanmış görebilirsiniz. Cihazın ip adresini ve mac adresini bakmak da mümkün.

teknik destek

İnternet son yıllarda vazgeçilmezimiz haline geldi. İnternetten faydalanmayan, evinde internet kullanmayan kişi sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. Özellikle operatörlerin sağladığı avantajlı internet kampanyaları sayesinde neredeyse her evde modem bulunuyor ve aktif olarak internet kullanılıyor.

Genellikle şifreli olan bu modemleri zaman zaman tanımadığımız insanlarla paylaşıyor olabiliriz. Her ne kadar güvenlik sistemi gelişmiş modemler tercih edilse de mevcut şifrelerin kırılması mümkündür. Peki, kullandığınız modeme bağlı olan cihazları görme işlemi nasıl yapılıyor.

teknik destek

Modeme bağlı olan ağları görme uygulaması

Fing adlı bir uygulama ile çok kolay wifi ağına bağlı olan cihazları görebilirsiniz. Uygulama mağazasından indirip aşağıdakileri uygulayın.

  • Ağ taramasını bekleyiniz
  • Karşınıza bağlı olan cihazlar gelecek
  • Hangisine bakmak istiyorsanız üstüne dokunun
  • Cihazı engelleme, pingleme, açık olan bağlantı noktalarına bakma gibi özelliklere sahip
  • Cihaz bağlantı sorunlarında “Wake on lan” seçeneğiyle işlem yapılabilir

Modeme bağlı cihazları görme

İsterseniz uygulama üzerinden ve modem içerisinden ilgili cihazı mac filtrelemesi ile bağlanmasını engelleyebilirsiniz. Öneri olarak modem arayüzüne ulaşmayı sağlayan şifrenin standart parola olarak bırakılmaması olacak. Eğer birisi arayüz erişimini engellemiş veya parolayı değiştirmiş ise;

  • Modemin resetlenmesi
  • Kurulumunun yapılması
  • Arayüze giriş şifresinin değiştirilmesi
  • Kablosuz şifresinin güvenlik ve karmaşık olmasına dikkat ediniz

Modeme bağlanan cihazların tespiti

Cihazdan cihaza farklılık gösterse de modeme bağlanan cihazların tespiti genellikle benzer şekilde yapılır. Bunun için ilk olarak modemin arayüzüne girmek gerekiyor. Tarayıcı satırına 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 ya da 192.168.0.1 yazıp entere basılır. Burada modemin kullanıcı adı ve şifresi istenir. Gereken bilgiler girildikten sonra ara yüze ulaşım sağlanır. Burada istemciler ya da clients kısmına bakılır. Bu kısımda modeme bağlı olan cihazların MAC adresleri görüntülenir.

Modem arayüzünde karşınıza çıkan MAC adreslerini kendi cihazlarınızla kıyaslayıp size ait olmayan adresleri tespit ederseniz cihazınızı yabancı kişilerle paylaşıyorsunuz demektir. Bunun için önlem almanız gerekiyor.

Modeminizin şifresini kırarak internetinizi kullanan bu cihazlar, kotanızın hızla dolmasına ya da internet veriminizin düşmesine neden olacaktır. Bunun için ilk yapacağınız işlem modem şifrenizi değiştirerek daha güçlü bir şifre koymanızdır.

Ayrıca internete bağlanmayı sağlayan WPS’yi kapalı tutmanız da alınabilecek önlemlerden bir diğeridir. Son olarak da birçok modemde bulunan MAC filtreleme özelliğini kullanarak, bağlanan yabancı cihazları engelleyebilirsiniz.

  • Kablosuz kısmını açıyoruz
  • Kablosuz durum’ a geçiyoruz
  • Bağlı olan cihazın MAC adresine buradan görebilirsiniz

Modeme bağlanan cihazların tespiti

Son Güncelleme: 20.04.2020 04:14