UDP nedir modemde ne işe yarar

media 347

Son güncelleme 4 yıl by Teknoloji Haber

teknik destek

Modemde Nat kısmında yer alan ve çoğunlukla burada karşılaşanlar UDP nedir ve ne işe yaramakta diye sorabiliyor. Birde güvenlik kamere DVR cihazında da görülebiliyor.

Udp açılımına baktığımızda kullanıcı datagram denilen protokol olduğu biliniyor. Udp d. başlığında yeterli olan adres bilgileri içerir. Bu yüzden datagramların önceden bir bağlantı kurulmadan ağ üzerinden gönderme işleminin yapılmasına izin verir. Bunun yanında akış kontrolü ve onay kontrolü yoktur. Bundan dolayı paketler birbirlerinin önünde yer alabilir. Ayrıca teslimat ve alım onayları olmaması durumundan doğru bir şekilde gelip gelmediği bilinmez.

teknik destek

Ana kullanım alanı BOOTP, DHCP, DNS ve bağlantı paket alışverişlerinin iletilmiş olan bilgilere oranla daha büyük olduğu ve karlı olmadığı zaman iletilmesini sağlamak için olan bir datagram protokolüdür.

UDP ne işe yarar ve alanları 

Udp, aynı makine içerisinde çalışan birden fazla programın ayırt edilmesi için kullanılan protokol bağlantı noktalarını sağlamaktadır. Yani genel olarak baktığımızda Udp mesajı hem kaynak port numarasını hem de hedef port numaralarını içermektedir. Bu durum ise hedefte yer alan Udp yazılımını mesajı doğru alıcı kişiye teslim edilmesini ve geriye cevap göndermesini sağlar. Udp, mesajın bir makineden diğer makineye aktarımı için temel protokol olan internet protokolünü kullanmaktadır. Ayrıca bunu gibi dağıtım hizmetleri de sağlamaktadır.

Udp mesaj uzunluğu üst bilgi dahil olarak minimum sekiz bayt şeklindedir. Burada uygulamalar ile gönderilen verilerin seyahati söz konusu olmaktadır. Kaynağın göndermiş olduğu veriler hedef uygulama tarafından alınmış olur.

Bu terimle modem yazılım arayüzünde denk gelmiş olabilirsiniz. Özellikle port açma (Nat) kısmında yer alıyor. Sanal port tetikleme gibi bir başlıkta bulunan ve genelde güvenlik kameralarında ses aktarımı için Udp portu açılır.

  • Örnek cihazımız TP Link 192.168.1.1′ den arayüzüne giriyoruz
  • Yandan “İletim” sıkmını açın
  • “Sanal sunucu” başlığına dokunun
  • Yeni ekle ve protokol kısmından Udp’ ye ulaşabilirsiniz.
  • UDP nedir modemde ne işe yarar
Son Güncelleme: 28.05.2020 15:11