Mart ayı Android işletim sistemi kullanım oranları yayınlandı!

media 2388

Son güncelleme 3 gün by Teknoloji Haber

teknik destek

Çıktığı ilk günden bu yana en hızlı büyüyen ve durdurulamayan, şuanda akıllı telefon pazarının %80'inden fazlasını domine eden Android işletim sistemine ait Mart 2017 dönemi itibariyle…

Android güncellenen versiyon kullanım oranları yayınlandı. Android işletim sisteminin muazzam bir hızla büyümesindeki en büyük etkenlerden biri, şüphesiz Google tarafından yapılmış olması, diğeri ise biz kullanıcılara sağladığı tonlarca imkanın ardında yatan açık kaynaklı bir işletim sistemi olmasıdır. Bu ve bunlar gibi sayılabilecek çok fazla sebebin yer aldığı Android dünyası, her yıl yayınlanan yeni versiyonlarla daha da güzelleşiyor.

teknik destek

Son olarak Android 7.0 ve Android 7.1 Nougat sürümüyle kullanıcılara oldukça stabil bir işletim sistemi sunan Google, kendi Pixel cihazları için de kısa süre önce Android 7.1.2 Beta sürümünü yayınlamıştı. Hızla artan sürüm numaraları iyi yönde giderken, onlarca farklı üretici ve yüzlerce farklı model Android akıllı telefonun yer aldığı bu piyasada işin güncelleme kısmı pek de iyi gitmiyor.

Android kullanım oranları

Mart ayı Android işletim sistemi kullanım oranları yayınlandı!

Mart 2017 tarihi itibariyle yayınlanan güncel Android versiyon kullanım oranlarında yayınlanmasının üzerinden aylar geçmiş olsa da Android 7.x Nougat sürümü halen sadece %2.8‘lik bir kullanım oranına sahip. Hatta aradan neredeyse iki yıl geçen Android 6.0 Marshmallow sürümü bile %31.3, üç yıl önce yayınlanan Andorid 5.x Lollipop versiyonu ise %32.5 kullanım oranında seyrediyor. Yani kısaca özetlemek gerekirse, Andoid kullanıcıları versiyon güncellemelerini adeta seyrediyor! 

Aynı içinde sıcacık çorbanın piştiği bir çorbacının camından bakan ve çorbanın buharına ekmek banan Android kullanıcılarının ızdırabı haline gelen güncelleme sorunu, maalesef düzelmeyecek gibi gözüküyor. Google’un kendi Nexus ve Pixel modelleri dahi yeni sürümleri hızlı almalarına karşın 2 yada en fazla 3 yıl güncelleme alırken, OEM üreticilerin kendi telefon modelleri için 2 yıl güncelleme garantisi vermeleri, bu piyasanın üzerine kazınmış kara bir leke, ya da diğer tabirle kapitalizm olarak adlandırılabilir. 

Biz tine az çorbayla 1 tam ekmek isteyen garibanlar gibi eski model telefonları alıp, Custom ROM‘lar yüklemeye devam edeceğiz gibi gözüküyor 🙂

Son Güncelleme: 12.06.2017 15:38