iPhone kaynak kodları sızdı

media 1448

Son güncelleme 6 yıl by Teknoloji Haber

teknik destek

Apple firmasının iOs işletim sisteminde kullandığı kaynak kodları interntte düştü. Peki bu sızan kaynak kodları iPhone kullanıcıları için herhangi bir tehlike oluşturur mu ?

Bu hafta başında Apple cephesinde ilginç bir olay yaşandı. Apple firması yazmış olduğu yazılımların kaynak kodlarını gizlemekle meşhur olmuş bir kurumdur. Fakat bu hafta iPhone kaynak kodları GitHub’a sızdırıldı. iPhone kullanıcıları bu olaydan sonra endişelenmeye başladılar. Bu olaydan sonra Apple firması tarafından resmi açıklama geldi.

teknik destek

iPhone kaynak kodları kullanıcılar için herhangi bir tehlike oluşturur mu ? Herkes şuan bu sorunun cevabını arıyor. iPhone’da kullanılan iOS işletim sisteminin kaynak kodu olan iBoot, GitHub’a sızdırıldı. iOS 9 sürümüne ait olan bu kaynak kod Apple firmasının uyarısı üzerine GitHub’dan kaldırıldı. Fakat kod kaldırılmasına rağmen bu kod sızıntısının nasıl odluğu ve tehlikeli bir durumun olup olmadığı kullanıcılar tarafından merek edilmektedir.

iPhone kaynak kodları

media 1447

Bu sızıntıyı takibe alan Apple yetkilileri açıklamalarında sızan kaynak kodunun üç yıl önceki sistemlerine ait olduğunu söylediler. Ayrıca firma çıkardıkları ürünlerin güvenliğini kodların gizliliğine bağlı olamadığını söylediler. Ürünlerinde bir çok yerleşik konumda bulunan güvenlik katmanı bulunduğunu yine açıklamalarında söylediler. ayrıca bu tarz sorunlardan etkilenmek için kullanıcılarının en son yazılımları cihazlarına yüklemeleri gerektiği yetkililer tarafından açıklandı. Bu açıklamalara baktığımızda ise kaynak kod sızma olayının resmi olarak doğrulandığını görüyoruz.

Aslına bakarsanız iBoot sızıntısı son kullanıcı için çok da tehlike oluşturacak bir durum değildir. Çünkü Apple firması Secure Enclave benzeri bir çok güvenlik katmanına sahiptir. Buda demek oluyorki firma son kullanıcının güvenliği için sadece kaynak kod gizliliğine güvenmemektedir. Bunun yanı sıra farklı güvenlik önlemler almaktadır.

Yapılan araştırmalara göre bu kaynak kod 2016 yılında bir Apple çalışanı tarafından piyasaya sızdırıldığı anlaşılmaktadır. Bu sızıntının sebebi ise jailbreak işlemlerine fayda sağlamak için yapıldığı anlaşılıyor.

Son Güncelleme: 13.02.2018 12:29