Apple açılan davaları kaybediyor

media 1619

Apple firmasına açılan patent davaları yavaş yavaş son bulmaya başladı. VirneX firması ile arasında yaşanan patent davasında sona doğru yaklaşıldı.

teknik destek

Teknoloji dünyasının şuanda en çok konuşulan konularından biride patent davalarıdır. Artık ülkeler güçlerini güçlü ordular ile değil güçlü teknoloji altyapıları ile oluşturmaktadırlar. Teknoloji üreten ülkeler eğer bu teknolojilerini yasal zeminlerde koruyamasalar konuşulan büyük rakamları kazanamamaktadırlar. Bundan dolayı patent tescil korumaları teknolojinin ilerlediği ülkeler de her zaman önemli kurumlar olmuştur. Hatta az gelişmiş ülkelerde gelişen ülkeler patentlerin korunması için bu tarz kurumları desteklemektedirler. Bu haberimizde de yine bir patent sorununu sizlere aktarmaya çalışacağız.

Apple açılan davalar

Apple açılan davaları kaybediyor

teknik destek

Apple firmasının uzun süre devam eden patent savaşlarında sona doğru yaklaşılmaya başlanıldı. Apple firmasının son dönemde bir çok firmayla patent konusunda başı ağrımaktadır. O firmalardan biride VirneX’dir. Apple firmasın  VirnetX ile girdiği patent savaşını karşı taraf kazandı. Apple firmasının ödeyeceği astronomik rakamda belli oldu. Eğer dava sonucunda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde Apple, VirnetX firmasına yaklaşık 440 milyon dolar patent ihlali cezası ödeyecek.

Peki Apple hangi patent ihlalini yapmıştı ? Bu iki firma arasında yaşanan patent savaşı ilk olarak iMessage ve FaceTime gibi uygulamaları iOS işletim sistemine katmasıyla başladı. 2010 yılı içerisinde VirnetX’in dava açmasıyla yasal süreç başlamıştı. VirnetX firmasının bu konuda haklı olduğu ortaya çıkmasıyla dava astronomik bir ceza ödemesine dönüştü.

Dava devam ederken Apple firmasının piyasaya sürdüğü bütün iPhone modelleri bu dava sürecine dahil oldu. Bundan dolayı ödenen ceza gitgide büyümeye başladı. Bu hafta içerisinde yapılan açıklamalara göre Apple firmasının ödeyeceği rakam 439 milyon dolar olarak belli oldu.

Ödenecek bu rakamın yaklaşık olarak 96 milyon doları yalnızca avukatlık masrafı olduğu bildirildi.

Son Güncelleme: 18.10.2017 22:37