iPhone 5S 64 Bit Farkı 64 Bit işlemci Nedir

media 4527

iPhone 5S 32 Bit ile 64 Bit arasında ne gibi farklar var? 64 Bit işlemci özellikleri nedir? Samsung 64Bit cep telefonu mu yoksa iPhone mi hangisi daha iyi?

teknik destek

64 Bit işlemci Nedir Avantajı ve dezavantajı

İşlemciler, sıfırlar ve birlerden oluşan sayı dizilerini sıralarlar. 64-bit mimariye sahip işlemciler tek bir saat vuruşu içinde 64 haneden oluşan bir sayılar dizisi ile çalışabilmektedir. Başka bir ifadeyle, 64-bit işlemciler, 64-bit (8 byte) veri bilgisini, 32-bit (4 byte) işlemcilerin yaptığından iki katı hızla işlerler.

teknik destek

Apple geçtiğimiz günlerde 64-bit işlemcili iPhone 5S’in tanıtımını yaptı; önümüzdeki yıl çok sayıda Android cihaz Apple’ın bu teknoloji ile açtığı bu yolu takip ediyor olacak. 64-bit işlemciler yıllardır masaüstü sistemler için standart hale gelmiş durumda. Fakat bu tip işlemciler akıllı telefon kullanıcılarına nasıl avantajlar sağlayacak?

iPhone 5S 64 Bit Farkı 64 Bit işlemci Nedir

iPhone 5S 64 Bit Farkı 64 Bit işlemci Nedir

Kısaca: 64-bit işlemciler bir seferde çok daha fazla veriyi işleyebilirler, fakat bu performans göreve özeldir ve RAM’e bağlıdır.

Sanat çalışması yapacağınız bir masayı düşünmek iyi ve basit bir benzetme olacaktır (reddit kullanıcısı candre23’e teşekkürler). Tüm materyallerinizi masaya yaydınız (makas, kağıt, keçeli kalemler, vb.) ve tüm bu materyallerin size asıl işi yapacak yer bırakmadığını gördünüz. 32-bit mimariden 64-bit mimariye geçmek, çok daha büyük bir çalışma masasına geçiş yapmak ve araç gereçlerinizi çok daha iyi düzenleyerek daha büyük sanat projeleri yapabilecek duruma gelmeniz demektir. Bunun durumu çok çok basitleştiren bir örnek olduğu malum olsa da, bit’leri çoğaltmanın bilgisayarınız/mobil cihazınız için ne anlama geldiğini anlatmak bakımından son derece güzel bir örnek.

Diğer mobil üreticilerde 64 bit işlemci çalışmalarına başladı bu yarın daha da ilerleri gideceğe benziyor

iPhone 5S 64 Bit Farkı 64 Bit işlemci Nedir

Donanım ve yazılım nasıl birlikte çalışır?

64-bit sistemler söz konusu olduğunda, mesele yalnızca donanım değildir: burada yazılım da önemli bir rol oynar. Yazılımın da, işlemciye gereken veriyi sağlayabilmesi adına, bu mimari için uygun bir biçimde inşa edilmesi gerekir. Bir 64-bit mimari ancak bu iki gereksinim karşılandığında beklenen avantajları sağlayabilecek durumda olacaktır.

64-bit işlemcinin dezavantajları

32-bit programlara kıyasla, 64-bit işlemcilerde ciddi bir dezavantaj da söz konusu: 64-bit için ayrılan sayı uzunluğunun iki katına çıkarılması nedeniyle, 32-bit formata oranla depolama (RAM, cache ve hafıza) birimi kullanılmak zorunda. Bu, özellikle akıllı telefonlar için bir sorun olabilir. Çünkü bu cihazlar, bilgisayarlara oranla genellikle önemli ölçüde sınırlı kaynaklara sahipler.

Dahası, 64-bit bir işlemci kullanmak, ancak programlar/uygulamalar bu tip bir mimariye göre dizayn ediliyorsa anlamlı. Bu da uygulama geliştiricileri için ekstra çaba ve maliyet demek. Ayrıca, 64-bit bir sistemde kullanılan 32-bit programların belirli durumlarda sistemin bütününü yavaşlatabildiklerini de unutmamak gerekir. Bunun nedeni, 32-bit formatın 64-bit kütüphanelerin tepesine yüklenmek zorunda olması. Bu da hem hafızaya hem de dahili depolamaya büyük bir darbe vurmak demek.

64-bit işlemcinin avantajları

Bu işlemci tipi, daha büyük sayılsa değerleri işleyebilir. Bir sayı, integral değerleri, yani sıfırları ve birleri kaydeden bir tür veridir. Dolayısıyla, daha büyük değerleri işlemek, grafikler (örneğin kullanıcı arayüzleri ve oyunlar), multimedya enformasyonu ve 64-bit dosya sistemleri için belirli avantajlar sağlayacaktır.

Phone 5S 64 Bit Özellikleri

Bir diğer avantaj da, bu sistemin 4GB ölçüsünden daha yüksek RAM ile çalışabilmesidir (ki bu 32-bit sistemler için azami RAM ölçüsüdür). Bu konu mobil cihazlar için halen tartışmaya açık olsa da (ki 4GB RAM ile çalışan bir akıllı telefona gelecekteki ilerlemeler için yol açılmış durumda.

Son Güncelleme: 31.05.2017 03:19