iOS 7 ile Gelen iPhone Numara Engelleme ve Diğer Özellikleri

media 4538

Son güncelleme 11 yıl by Teknoloji Haber

teknik destek

Apple, iOS 7 işletim sistemini güncellemeye açtı. Peki yeni sürümle gelen yenilikler neler? Kilit ekranı, Spotlight ekran, AirDrop ve silinen mesajların arama sonuçlarında gözükmesi.

iOS’la Gelen iPhone Yenilikleri

teknik destek

1) Yeni Tasarım

iOS 7 ile Apple, radikal bir değişikliğe giderek “flat design” diye tabir edilen minimalist özelliği bir tasarıma geçti.Bu yeni tasarım her uygulamada ya da menüde ekranın tamamının kullanılması (kenarlarda siyah boşluk bırakmadan), ikon ve düğmelerin bombeli yerine düz olması ve sadeliğin ön planda olması şeklinde açıklanabilir.

iPhone numara engelleme özelliği

iOS 7 ile Gelen iPhone Numara Engelleme ve Diğer Özellikleri

2) Yeni Zil Sesleri

Apple en son test sürümünde iOS 7′e bir çok yeni ses ekledi ve standart seslerin hemen hemen hepsi de değişti.

3) Yeni Ekran Kilidi

iOS 7′deki Ekran Kilidi ile ilgili en önemli değişiklik artık ekranın tamamının kaydırılabilir olduğu. Yani ekran kilidini açmak için ekranı herhangi bir yerinden sağa kaydırmamız yeterli oluyor.

Benim hiç başıma gelmedi fakat iOS 7 test sürümlerini cihazlarına yüklemiş bir kaç arkadaşım bu yeni ekran kilidi açma yönteminden şikayetçiydi

iPhone Numara Engelleme

4) Arama (Spotlight) Ekranı

iOS 7′deki yenilikleri veya değişenleri özetlerken iOS kullanıcıların en çok kullandığı yeni Arama (Spotlight) ekranından bahsetmemek olmaz. Çünkü iOS 7′deki Arama ekranını getirmek için artık ana ekranda ekranı sağa kaydırmıyoruz, yani artık sol tarafta çıkmıyor.

Onun yerine yine ana ekrandayken herhangi bir yerinden ekranı yukarıdan aşağıya çekiyoruz. Bu noktada tek dikkat etmemiz gereken nokta en üstten çekmememiz gerektiği. Çünkü en üstten çekersek Bildirim Ekranı açılıyor.

iPhone Numara Engelleme ve Diğer Özellikleri

Silinen Mesajların Arama Sonuçlarında Gözükmesi

Bu arada Arama (Spotlight) menüsü ile ilgili kullanıcıların en büyük şikayeti hep silinen mesajların halen Arama sonuçlarında gözükmesi olmuştur. Apple sonuçlarda hızlıca getirebilmek için tüm mesajları ön belleğe (cache) attığından ve orijinal mesaj silindiğinden ön bellekten hemen silmediğinden bu sorun oluyordu. Bizim silebilmemiz için de ayrıca bir imkan vermiyordu.

Fakat iOS 7 ile bu sorunu çözmüş gözüküyor.

iOS 7 ile Gelen iPhone Numara Engelleme ve Diğer Özellikleri

5) Bildirim Merkezi (Notification Center)

iOS 7 ile değişen menülerden bir tanesi de Bildirim Merkezi. Yine ekranı yukarıdan aşağıya çekerek açtığımız Bildirim merkezinde artık Twitter ve Facebook paylaşma seçenekleri yer almıyor. Ayrıca Bildirim Merkezi artık “Bugün“, “Tümü ve “Cevapsız” olmak üzere üç sekmeden oluşuyor.

Bugün ekranında o günün tarihi ve o anki konumuzdaki hava durumu özet bir şekilde gösteriliyor. Ayrıca o gün ve bir sonraki gün takvimimiz etkinlik varsa kısaca onun bilgisi de yer alıyor.

6) Denetim Merkezi (Control Center)

iOS 7 ile yeni gelen ve iPhone kullanıcılarının uzun zamandır beklediği bir özellik de, cihazımızda çok sık kullandığımız Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlaklığı vs. kapatma/açma gibi seçeneklere kolayca erişim imkanı sunan “Denetim Merkezi” (Kontrol Merkezi) ismindeki menü. Bu menü sayesinde eskiden Ayarlar menüsü altından bir çok adımdan geçerek ulaştığımız ve kapatıp açtığımız ayarı (Wi-Fi, Bluetooth, Uçak Modu, Düşey Yön Kilidi, Rahatsız Etme) kolayca kapatıp açabiliyoruz.

ios 7 iphone Denetim Merkezi (Control Center)

iOS 7 ile gelen Kontrol Merkezi ile ilgisi önemli birkaç bilgi de şunlar:

  • Kontrol Merkezinde maalesef 3G kapatıp açma seçeneği yok. Onun için hala Ayarlar -> Hücresel menüsünü kullanmamız gerekiyor.
  • iOS 6 ve önceki sürümlerde multitasking menüsünü sağa kaydırarak ulaştığımız Müzik Oynatıcısı, Air Play veDüşey Yön Kilidi seçeneği artık sadece Kontrol Merkezinde var. Artık o şekilde bir multitasking menüsü yok. (Yazının devamında nasıl olduğunu paylaştık)
  • Eskiden Flashlight gibi App Store uygulamaları yardımı ile kapatıp açtığımız cihazın flaş led ışığı artık Kontrol Merkezinden kolayca kapatıp açılabiliyor. Bu sayede cihazımızı herhangi bir uygulama kullanmadan fener gibi kullanabiliyoruz.
  • Hesap Makinası, Sayaç ve Kamera uygulamalarına da Kontrol Merkezinden Kolayca ulaşılabiliyor.
  •  

Son olarak “Ayarlar -> Denetim Merkezi” menüsü kullanılarak Kontrol Merkezinin ayarlarını da değiştirebiliyoruz aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. Örneğin bir oyun oynarken yanlışlıkla Denetim Merkezini açmak istemiyorsak, o zaman aşağıdaki menüden “Uygulama İçinden Erişim” seçeneğini kapatmamız gerekiyor.

 

7) Multitasking Menüsündeki Uygulamaları Silme

iOS 7′deki diğer bir önemli değişiklik de Multitasking menüsü ile ilgili. iOS 7′de de halen bir Multitasking menüsü var ve yine iOS 6′da olduğu gibi Home (Ana Menü) tuşuna çift tıklayarak açılıyor. Fakat iOS 7′deki multitasking menüsünün güzelliği uygulamaların en son kaldığımız ekranına ait bir görüntüsünü listelemesi.

Ayrıca iOS 7′deki mulitasking menüsünde yer alan en son açtığımız uygulamaları kaldırmak/silmek çok daha farklı (ve bence artık daha kolay) Multitasking menüsünden bir uygulamayı silmek için artık listedeki uygulamayı parmağımızla yukarı doğru kaydırıyoruz. Bu şekilde hızlıca bir çok uygulamayı ark arkaya listeden silebiliyoruz. (Fakat yine toplu silme seçeneği yok)

8) Arkaplanda Uygulama Yenileme

Bildiğiniz gibi iOS 7′den önceki sürümlerde (iOS 4, 5 ve 6′da) multitasking sınırlıydı. Yani uygulamalar sadece belli işlemler için gerçekten arka planda çalışıyor, onun dışında uygulamalar sadece arka planda donmuş bir şekilde bekliyordu. Ana Menü (Home) tuşuna çift tıklayıp multitasking menüsündeki bir uygulamayı açtığımızda da uygulama kaldığı yerden devam ediyordu. Fakat bu uygulama internet bağlantısı kullanıyorsa, kendisini güncellemesini beklemek zorunda kalıyorduk. Bu sayede her uygulama arka planda çalışamadığı için cihazımızın pili daha hızlı bitmiyor fakat verisini internetten hemen güncellemesi gereken uygulamaları kullanmak çok verimli olmuyordu.

iOS 7 iPhone Arkaplanda Uygulama Yenileme

Apple iOS 7′de ise uygulamalara arka planda çalışabilmeleri için biraz esneklik tanımış. Biraz diyorum çünkü uygulamalar yine arka planda sınırsızca çalışamıyor.

Fakat iOS 7′de artık arkaplanda çalışmak isteyen uygulamalar, cihaz uyku modunda değilse, yani zaten internet bağlantısı başka bir uygulama nedeniyle aktif ise arkaplanda çalışabiliyorlar. Ayrıca iOS 7 bizim uygulamaları kullanma zamanlarımıza ve periyodlarımıza bakıp ona göre de arkaplanda çalışmalarını düzenliyor. Özetle uygulamalara yine sınırsız bir arkaplanda çalışma özgürlüğü verilmiyor ama eskiye göre daha rahat bir şekilde arkaplanda işlem yapabiliyorlar.

Fakat yine de Apple bize, “Ayarlar -> Genel -> Arkaplanda Uygulama Yenile” menüsünden arka planda çalışmasını istemediğimiz uygulamaları kapatma imkanı veriyor

9) App Store Uygulamalarının Otomatik Güncellenmesi ve Yakınımdaki Popülerler

Hazır arkaplandan bahsetmişken App Store uygulamalarının güncellenmesini ilgilendiren bir iOS 7 yeniliğinden bahsetmeden geçmeyelim. Artık App Store’dan indirdiğimiz uygulamaların güncellemeleri otomatik oluyor. Tabii bu zorunlu bir özellik değil. Eğer “Ayarlar -> iTunes ve App Store” menüsündeki Otomatik İndirmeler başlığı altındaki “Güncellemeler” seçeneğini kapatırsak güncellemeleri yine eskisi gibi manuel yapabiliyoruz.

ios 7 iphone App Store Uygulamalarının Otomatik Güncellenmesi ve Yakınımdaki Popülerler

10) Uygulama Bazlı Hücresel Veri Kullanımını Raporlama ve Engelleme

Özellikle evinde Wi-Fi olmayıp, iPhone’u ve iPad’ini genelde mobil internet paketleriyle kullanan kullanıcıları iOS 7′de en çok sevindirecek özelliklerden bir tanesi de uygulamaların kullandığı Hücresel Veri’nin artık raporlanıyor olması. Yani kısaca 3G bağlantısı üzerinden internete çıktığımızda ve paketimiz kısa sürede bittiğinde, bu paketin hangi uygulama tarafından tüketildiğini artık görebiliyoruz.

11) Sınırsız Klasörler

iOS 7 ile gelen yeniliklerden bir tanesi de cihazına çok fazla uygulama yükleyen kullanıcıları ilgilendiriyor. Bildiğiniz gibi uygulamaların ikonlarını biribiri üzerine sürükleyerek klasör yapısı oluşturabiliyoruz. Bu sayede biribiri ile alakalı uygulamaları bir klasörde toplayıp, daha sonra lazım olduğunda kolayca bulabiliyoruz.

ios 7 iphone Sınırsız Klasörler

12) Kamera ve Fotoğraf Uygulamalarında Hazır Filtreler

iOS 7 ile gelen diğer bir yenilik de Instagram kullanıcılarının zaten aşina olduğu filtreler, yani fotoğraflarımıza uyguladığımız efektler. Bu tip efektler amatörce çekilmiş fotoğraflara profesyonel bir hava kattığı için çok seviliyor. iOS 7 ile gelen filtre sayısı çok değil, fakat kullanıcıların en çok kullandığı efektler artık Kamera uygulamasıyla standart olarak geliyor ve de resmi çekmeden önce Kamera uygulamasıyla bir filtre seçip ondan sonra da filtredeki hali ile resmimizi çekebiliyoruz.

ios 7 iphone Kamera ve Fotoğraf Uygulamalarında Hazır Filtreler

13) Numara Engelleme

Bildiğiniz gibi iOS 7 öncesi sürümlerde iPhone için gerçek anlamda bir numara engelleme özelliği bulunmuyordu. Apple izin vermediği için App Store’da bu konuyla ilgili doğru çalışan bir uygulama da yer almıyordu.

Fakat Apple iOS 7 ile nihayet bu numara engelleme olayına el attı. Yani gerçek anlamda artık istediğimiz bir  numarayı engelleyebiliyoruz, hem de basit bir şekilde. iOS 7′deki numara engelleme özelliği de sadece telefon çağrıları, iMessage/SMS mesajları ve FaceTime çağrıları için geçerli oluyor. Yani Whatsapp gibi uygulamalardaki kişileri ve mesajlarını bu şekilde engelleyemiyoruz.

ios 7 iphone  Numara Engelleme

14) AirDrop

iOS 7 ile yeni gelen, fakat sadece iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 5, iPod touch 5.nesil, iPad 4. nesil ve iPad mini’de bulunacak AirDrop ismindeki yeni özellik sayesinde iOS cihazları, kendi aralarında internete ihtiyaç duymadan belli dosyaların (kişiler, resimler, videolar, vs.) transferi yapabiliyor.

Denetim Merkezi’nden aktif hale getirilen AirDrop üzerinden dosya transferi yapabilmek için AirDrop özelliği olan en az iki iOS cihazına, ve de bu cihazların Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarına ihtiyaç duyuluyor. Kaynak: iphoneturkey

ios 7 iphone AirDrop

iOS 7 Bağlantıları:

iPhone

iPhone 4 GSM: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPhone 4: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPhone 4: CDMA http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPhone 4S: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPhone 5: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPhone 5 GSM CDMA: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 

iPhone 5C ve 5S için iOS 7.0.1 

iPhone 5C: http://appldnld.apple.c….1_11A470a_Restore.ipsw 
iPhone 5C GSM+CDMA: http://appldnld.apple.c….1_11A470a_Restore.ipsw 
iPhone 5s GSM: http://appldnld.apple.c….1_11A470a_Restore.ipsw 
iPhone 5S GSM+CDMA: http://appldnld.apple.c….1_11A470a_Restore.ipsw 

iPod Touch 

iPod touch 5G (iPod5,1): http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 

iPad 

iPad 2 Fi-Fi: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 2 GSM: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 2 CDMA: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 2 Yeni: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 3 Fi-Fi: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 3 CDMA: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 3 GSM: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 4 Fi-Fi: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 4 GSM: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad 4 GSM+CDMA: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 

iPad Mini 

iPad Mini Fi-Fi: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad Mini GSM: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 
iPad Mini CDMA: http://appldnld.apple.c…7.0_11A465_Restore.ipsw 

Son Güncelleme: 31.05.2017 03:23