Instagram telif hakkı yardım merkezi hesabım çalındı

instagram telif hakki yardim merkezi

Son güncelleme 2 yıl by Teknoloji Haber

teknik destek

Instagram telif hakkı yardım merkezi başlığı ile gelen DM mesajında “Hesabınızda telif hakkı ihlali tespit edildi” ve itiraz etmek için bir bağlantı gönderiliyor. Genelde xyz uzantılı oluyor. Tıkladığınız bağlantıyı açtığınızda kullanıcı bilgilerinizi girmeniz isteniyor. Bunların içerisinde şifrenizde yer alıyor. Sonra gönder dediğinizde parolanız karşı tarafa gönderiliyor. Kısaca fake bir mesajı okuyorsunuz.

Gelen mesajların arasında “Hesabınızdaki bir gönderide telif hakkı ihlali tespit edildi” şeklinde bazen metinler değiştirilerek gönderilebiliyor. Bu mesajıyla kullanıcıları DM ya da mail üzerinden ulaşarak hesapları çalmaya çalışılmaktadır. Ağ üzerinden pek çok mesaj ile kullanıcılar dolandırmaktadır. Telif hakkının ciddi bir konu olduğunu bilen Instagram kullanıcılarına ise bu şekilde bir mesaj atarak hesaplarını ele geçirmektedirler.

teknik destek

Sahte telif hakkı mesajına dikkat ediniz

Instagram telif hakkı tespit edildi mesajı ile ciddi bir şekilde kişiler tedirgin edilmektedir. Bu mesajları üzerinden gönderilen bağlantı aracılığıyla kişilerin hesapları çalınır. Bu da Instagram’da bulunan pek çok bilgiye ulaşmalarını sağlar. Örneğin mail adreslerine ulaşarak banka hesaplarından para çekmeleri bile mümkün olmaktadır. Aynı zamanda Instagram adresini çaldıran kişilerin diğer sosyal medya hesaplarına da ulaşılabilmektedir.

Sosyal ağları kullanan kişiler bunu ayırt edemediyse ve linke basarak hesabını çaldıydıysa bir an önce diğer hesaplarının şifrelerini değiştirmedir. İlk olarak Instagram ile ilişkili olan mail adreslerine ulaşılmaması için güvenlik aşamalarını artırmak önemlidir. Telif hakkı ya da şikayet üzerine bir gönderi kaldırılacaksa eğer direkt Instagram tarafından bu işlem gerçekleşir ve kişiye sadece bir bildirim olarak haber verilir. Telif konusu hakkında gelen herhangi bir mesaj bu nedenle dikkate alınmamalıdır.

Instagram telif kuralları neler?

Instagram telif hakkı kuralları incelenerek kullanıcılar herhangi bir hakkı çiğnemiş mi diye kontrol etmelidir. Kendilerine gelen mesaja tıklamadan önce Instagram üzerinden telif haklarının bulunduğu sayfaya gidilmelidir. Instagram’dan paylaşılan herhangi bir gönderi üzerinde eğer böyle bir telif hakkını ihlal edecek davranışta bulunulmadıysa kesinlikle o linke tıklamamak gerekir. Instagram telif haklarını şu şekilde sıralamıştır;

Görsel işitsel ya da görsel eserlerin Instagram üzerinden gönderi olarak kullanılması telif hakkının ihlali içerisine girmektedir. Örneğin bir başkasından izinsiz olarak alınan fotoğraflar, videolar, resimler, filmler, yayınlar, TV programları ya da video oyunları izin olmadan paylaşılmamalıdır.

Sesli eserlerin kullanılması da telif hakkı ihlalidir. Seslendirme kayıtları, ses kayıtları, bazı şarkılar ve müzik kompozisyonları kullanılarak gönderi paylaşılmamalıdır.

Yazılı eserler de telif hakkı içerisinde girdiği için bu konuya dikkat etmek gerekir. Müzik notaları, makaleler, el yazmaları, tiyatro oyunları ve kitapların da izinsiz paylaşılmaması gerekir.

instagram hesabinizda telif hakki 2
Instagram telif hakkı yardım merkezi hesabım çalındı

Hesabınızda telif hakkı ihlali tespit edildi mesajı

Bir kaç türde içerikle karşılaşıyoruz. Gönderenler bununla alakalı birden fazla kalıp hazırlamışlar ve gönderdikleri DM hesapları banlandığından farklı bir hesapla kaldıkları yerden devam ediyorlar. Bize göre tüm sosyal medya ağlarının bu tür kişiler hakkında yasal işlem başlatıp gerekli yaptırımların sağlanması gerekiyor.

Tuzağa düşenlerin aşağıdakilere bir göz atmalarını öneririz. Başka hesaplarında dizin hesabınızı şikayet ettirerek daha hızlı yaptırım uygulatabilirsiniz.

Hesabım çalındı ne yapabilirim?

Acil şifrenizi değiştirme bağlantısını hem mobil uygulamasından hem bilgisayardan deneyin. Ayrı ayrı seçeneklerin bu yolla açılması mümkün. Eğer tüm bilgileriniz değiştirilmişse çalınma talebini gönderdiğinizde uygun görülmesi halinde o gün veya ertesi gün geri dönüş yapılacaktır.

Kullandığınız bilgileriniz kimliğinizle aynı ise hızlı bir kurtarma olacaktır. Gönderilen kimliğin çalınmadan önceki bilgilerle karşılaştırılarak hesabınız iade edilir.

Hesabına ekli e-posta hesabına erişiminiz varsa ağ ile o mail üzerinden iletişim sağlamanız artı bir durumu oluşturacak. Hesabın hacklenmeden önce bu mail’ in ekli olduğunu gören geliştiricinin bunu fark etmesi kolay olacak.

teknik destek